Sider
- Startside
- Frokost og lunsj
- Smårett, Forret og tapas
- Sandwich og pålegg
- Salater og tilbehør
- Supper - Grøt
- Pasta og nudler
- Hovedrett med kylling/and/kalkun
- Hovedrett med okse/kalv eller vilt
- Hovedrett med svin og lam/sau
- Hovedrett med fisk/skalldyr
- Hovedrett med hakket kjøtt/bacon
- Pizza - Burger - Pølse
- Gryterett og mattærter
- Dressing - Saus - Dip - Marinade
- Brød - Småbrød - Knekkebrød
- Drikke
- Kake - Kjeks - Søt gjærbakst
- Is - Dessert - Konfekt
- Diverse og Restemat
fredag den 11. januar 2013
Enkle amerikanske pannekaker
Den ultimative helgefrokosten må vel være amerikanske pannekaker med bacon... Det kan aldri gå galt! Det er noe spesielt med kombinasjonen av knasende og salt bacon, søte blåbær og deilige og saftige pannekaker..
Jeg er selv veldig glad for å ha ekstra kardemomme i når jeg lager pannekaker (eller vafler, for den saks skyld), men det er bare å utelukke det om du ikke kan li' det.
Jeg brukte:
50 g smør
2,5 dl melk
2 egg
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
3 ts kardemomme
1 ss sukker
1 ts salt
Start med å smelte smørret, og bland melken i det. La det kjøle ned til omtrent håndtemperatur, og pisk eggene godt inn,
Bland alt det tørre godt sammen, og bland det under jevn omrøring inn i det våte.
La det hele stå å svelle i minst 15 minutter, gjerne lengre.
Smelt litt smør i en mellomvarm stekepande, og fordel røren i pannen. Jeg brukte omtrent 2 ss røre pr pannepake, og endte opp med 9 stykker.
torsdag den 10. januar 2013
Enkel potetsuppe med varmrøket laks
Versjoner av potetsuppe er alltid velkommen her i hus; og det er så lett å forandre den etter hva man har i hus! Dette ble en riktig "finne hva man har i fryser og grønnsaksskuff", før der skulle handles inn. Litt poteter, en rest av varmrøket laks, 1 gulerot, litt løk og en purre - og det er nesten det!
Den flotte og gule fargen kommer fra guleroten, og gjør den bare hakket mere flott å se på!
Jeg brukte:
1 løk
1 gulrot
6-7 små poteter
1 purre
Olje
1 buljongterning, eller tilsvarende mengde kraft/fond
7,5 dl vann
Evt salt og pepper
Gressløk
Varmrøket laks
Start med å skrelle og dele opp løk, gulerot, poteter og purre opp i mindre biter. Ha litt olje i en gryte, og varm den opp. Ha grønnsakene opp i gryten, og svits det av så det får litt farge. Ha opp i en buljongterning/kraft, og tilsett vann til du har 7,5 dl væske.
Kokes opp, og la det småkoke til alle grønnsakene er gjennomkokte. Gi det hele en tur med stavmikseren, og la det koke opp igjen. Smak eventuelt til med litt salt og pepper.
Serveres med smuldret varmrøket laks over, og klipp til slutt litt gressløk over det hele!
tirsdag den 8. januar 2013
Fiskegrateng og gulerotsalat med blomkål og mandarin
Fiskegrateng er noe jeg lenge har hatt lyst til å lage, men liksom aldri fått meg til. Jeg har av en eller annen grunn trodd at det var vanskelig... Vel, det var det ihvertfall ikke;) Det tar litt tid, men det er slettes ikke vanskelig i det hele tatt.
Jeg hadde ikke så mye fisk i hus, så det ble en grateng med ikke så altfor mye fisk, og masser av makaroni!
Har du fiskerester, er det bare å bruke det, men da vi ikke spiser fisk så altfor ofter her i hus, pleier det å forsvinne fort når vi først er igang med å spise;) Om du har mer fisk enn det jeg hadde, kutt gjerne ned på makaronien og ha litt mere fisk i i stedet. Ha gjerne litt grønnsaker i sausen også for enda mere næring der!
I stedet for den klassiske råkostsalaten som ofte blir serveret til, valgte jeg en Gulerotsalat med blomkål og mandarin som jeg fant inne på NewYorker By Heart - er veldig godt alternativ til den klassike tilbehøret!
For 3-4 personer trenger du:
250 g torsk eller annen hvit fisk
2 dl makaroni, gjerne fullkorn
4 ss smør
4 ss mel
4 dl melk
100 g norvegia/annen gul ost
3 egg
Salt
Pepper
Muskatnøtt
Panko/brødrasp
Start med å sette ovnen på 180 grader, før du går igang med å lage resten.Kok så pasta og torsk. Pasta koker du etter anvisning på pakken - kok opp vannet med litt salt i, ha pasta opp i når det spillkoker, og kok til pastaen er ferdig. Avkjøles straks i rennende, kaldt vann.
Torsken skal også gjøres ferdig på forhånd. Selv om det heter kokt torsk, så skal den faktisk ikke koke;)
Ha vann og en lille smule salt opp i en gryte, og sett den over til å koke. Når vannet koker, tar du gryta vekk fra plata, legger fisken oppi, og setter lokket på. Sånn skal den stå i 7-10 minutter, til fisken er ferdig.
Når fisken er ferdigtrukket, tar du å "river" torsken forsiktig opp i litt mindre biter.
For sausen:
Start med å ha smør og mel opp i en gryte. Rør til du har fått en stor og ensartet klump. Tilsett melk, litt etter litt imens du rører godt. Du skal ha en tynn og klumpefri saus.
Tilsett osten. Jeg brukte norvegia som jeg skjærte opp i litt mindre terningen for at det skulle smelte fortere. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt.
Rør eggene inn i sausen, litt etter litt.
Tilsett så makaroni og torsken.
Finn frem en ildfast og smør den godt. Ha hele blandingen opp i formen. Strø godt med panko/brødrasp på toppen, til det hele er dekket.
Stekes i 30-45 minutter til pankoen har fått farge, og eggene har satt seg.
Når gratengen står i ovnen og godgjør seg, gjør du klar råkosten.
2-3 "blomster" blomkål
3 gulerøtter
1 mandarin
Olivenolje
Salt
Pepper
Start med å skrelle gulerøttene, og kutt og gulerøtter og blomkål i mindre biter. Skrell mandarinen, og del hver båt i 2-4 biter, så de er litt mindre enn gulerøttene og blomkålen.
Ha litt olivenolje oppi, litt salt og friskkvernet pepper, og smak det til til du har en god balanse.
Blandes godt!
Server gratengen sammen med råkoste og nyt det!
søndag den 6. januar 2013
Chicken Tikka Masala med raita
Chicken Tikka Masala er en den indisk inspirerte retten vi har laget flest ganger her i hus. Som oftest med utgangspunkt i den som ligger påTrines Matblogg, men aldri helt;) Jeg er for eksempel ikke så glad i frisk koriander, så det utelukker vi hurtig.. Og jeg kjøper ikke to forskjellige nøytrale yougurter, for det kan vi aldri spise opp!
Det er noe spesielt godt med den kremaktige og spicy sausen, de gode og store kyllingklumpene, og litt sterk chutney ved siden av. Mums!
Slik lager jeg den (og det er 4-5 porsjoner sterk mat, ikke 100% egnet for barn!)
Marinaden:
1,25 dl neutral yougurt
2 kinesiske hvitløk, revet
1 ss frisk ingefær, revet
3 ss sitronsaft
1 ts salt
1 ts chilipulver
1/2 ss stødt koriander
1 ss garam masala
1 kg kyllingfilet i biter
Bland alle ingrediensene minus kyllingen godt sammen. Skjær kyllingen opp i mindre biter, vi velger som oftest å lage tern av 3x3 cm. Hell kyllingen opp i en pose, og hell marinaden over. Lukk posen med en klemme, og fordel marinaden ut over hele kyllingen. Legges i kjøleskapet minst et par timer, gjerne over natten.
Når det er klar for å lage maten, setter du ovnen på 225 grader. Når ovnen er varm, har du det hele over i en ildfast form. Klem godt på posen for å få hele mariaden med. Stekes i 10-12 minutter.
Sausen:
4 ss olje
1 ts spisskummen, stødt
1 ts muskatblomme
1 ts muskat, malt
1 kinesisk hvitløk, revet
1 ss frisk ingefær, revet
150 g tomater (jeg bruker ofte en blanding av plomme og cherry), hakket
1 ss tomatpure (Änglemark har en smart tomatpure på tube!)
1-2 ts gurkemeie
1 ts salt
1-2 ts chilipulver
1 ss rømme
1 dl fløte
1 ss stødt koriander
Varm opp oljen i gryten, og ha spisskummen, muskatt og muskatblomme oppi. Bland det hele godt sammen. Ha så opp i de hakkede tomatene, tomatpure, hvitløk, ingefær og gurkemeie. La det hele småputre i omtrent 5 minutter. Tilsett rømme og fløte. rør det hele godt sammen, og ha så oppi den gode og varme marinaden og kyllingen. Bruk en slikkepott for å få all den gode smaken med fra det ildfaste fatet. Smak til med salt og chilipulver.
La det hele trekke i 5 minutter, eller til kyllingen er gjennomstekt.
Raita:
2,5 dl neutral youghurt
1 plommetomat, i små tern
1/4 agurk, i små tern
1/4 rødløk, i små tern
Stødt koriander
Salt
Pepper
1 ts spisskummen
Bland sammen youghurt og grønnsakene. Smak til med krydderiene. Den skal være frisk og ikke særlig sterk i smaken.
Enkel salat:
Grønn salat, snittet
Agurk, i terninger
Plommetomat, i terninger
Rødløk, i biter
Bland det hele godt sammen!
Og det var det;) Sett det hele frem på bordet sammen med litt kokt ris og en god chutney, og la folk servere seg selv!
Chefen ut - Majoren inn!
Nytt år, og endelig på tids å pensjonere min mors gamle Kenwood Chef. Den er over 20 år gammel, men kjører fremdeles godt!
Dessverre har den begynt å lage litt lyder når jeg kjører en deig der er litt vel tung i det, og må derfor alltid passes på når den kjører... Og det er det ikke alltid jeg har tid til;)
Den kjører dog fremdeles super når det er kun kakebaking på gang! Etter en hurtig snakk med lillesøster, der gav tommelen opp for at hun ville overta den, og litt julegavepenger der kunne brukes, bar det ned til byen for å kikke litt på hva de hadde. Jeg hadde egentlig funnet en Major til billig penge på internett, men fant en til en enda billigere penge i byen;)
Gode, gamle Chefen! |
Piroger med kjøttsaus - 9. klasse
Her for et par måneder siden fikk jeg et par kasser med gamle ting fra min mor, blant annet "oppskriftsboken" fra 9. og 6. klasse med heimkunnskap Etter å ha bladd litt rundt i dem, kom jeg over denne oppskriften på piroger... Det har jeg ikke laget siden vel... Jeg gikk i 9. klasse;) Uanset, dette ble fredagspizzaen her i hus, og det var da overraskendes enkelt.. Og så lite kliss! Tror pølsehorn har en utfordrer her ihvertfall;)
For 16 stykk trenger du:
12 dl hvetemel
1 ts salt
2 ss smør
1 ss sukker
4 dl melk
1 pk gjær (50 gram)
Eventuelt litt vann
Ha alt det tørre + smørret og rør det godt sammen til en jevn masse. Varm melken opp til stuetemperatur, og rør gjæren opp i den. Bland det godt inn sammen med resten av deigen. Elt til du har en jevn deig. Min deig ble en liten smule tørr, så jeg tilsatte omtrent 1 ss med vann, og det var nok:) Deigen skal være god og fast, men ikke klissete.
Lag en flott ball ut av det hele, ha det opp i en skål, dekk til med et kjøkkenhåndkle/film, og la den heve til dobbel størrelse. For meg tok det omtrent en time.
Når deigen er nesten ferdighevet, går du igang med kjøttsausen.
2 ss olje til steking
1 løk
300 g kjøttdeig/oksehakk
70 g tomatpure (2 ss)
1 boks hakket tomat (400 g)
1 ts pepper
1 ts salt
1 ss paprika
Sukker
Egg til pensling
Ost
Start med å finhakke løken, og brun den i oljen sammen med oksehakket. Tilsett krydderiene og tomaten, og la det småkoke i omtrent 5 minutter. Smak til.
Del deigen opp i 16 like store deler, og trill enkle boller av dem. Finn frem en kjevle, og trill ut til sirkler av omtrent 15 cm i dimater. Fordel 1-2 ss med fyll på hver sirkel, legg over en skive med gulost, og fold dem over til halvsirkler. Klem kanten sammen med en gaffel, og pisk dem med et sammenpisket egg.
Etterheves i 10-15 minutter.
Stekes ved 225 grader i 10-15 minutter, til toppen er gylden.
La den avkjøle omtrent 10 minutter før du spiser dem. Her ble den servert med hvitløksdip og grønnsaker i staver (gulerot, paprika, agurk, sukkererter).
fredag den 4. januar 2013
Biff med båtpoteter, rosenkål og gulerøtter
Dette ble årets "forjuls-rett" her i hus, altså siste middag før det ble tid til nesten å fråtse igjennom julen. Denne ble til da jeg prøvde meg frem på litt "alternative" måter å lage tilbehøret på, da jeg ikke er så utrolig begeistret normale kokte gulerøtter eller rosenkål, men laget på denne måten, ble det slettes ikke galt;)
Jeg fant noen deilige kalveutskjæringer på butikken til en meget billig penge, så det var bare å skjære vekk litt fett (ok mye fett... flott marmorering, men også en ganske så stor fettkant det ble kuttet vekk)
De ble duppet tørre, fikk litt salt på, og så ble lagt til sides i 15 minutter for å godgjøre seg litt. Når kjøttet har fått stuetemperatur, hadde jeg litt smør og olje på en panne, og satte den på full varme. Når smørret bruste, tok jeg bøffene og la dem på pannen. Når blodet begynte å piple ut på den ene side, og jeg hadde en fin stekeskorpe, snudde jeg bøffen, og gjentok prossessen. Skru så ned for varmen, og gjør det samme igjen. Stek til væske kommer ut på toppen, sny biffen, stek til væske kommer ut, og der er den ferdig! Ha litt pepper på bøffen, og det var så det;)
Det hele ble serveret med ovnpoteter der fikk en omgang timian, salt, pepper og olje, og så 45 minutter ved 200 grader, ovnsbakt rosenkål med smør og smørkokte gulerøtter.
Slettes ikke en gal forjulsmiddag!
torsdag den 3. januar 2013
Rødkål med skogsbær
Dette ble en rødkål som ikke var så altfor søt, og med masser av spennende smaker!
For en stor porsjon (5-6 glass) trenger du:
3 ss rapsolje
1 stort rødkål (mitt var 2,5 kg)
3,5 dl solbæreddike (Jeg plukket min opp på Food Festival)
2,5 dl lagereddike
1,2 liter vann
300 g sukker
400 g skogsbær (bringbær, bjørnebær, ribs, solbær, jordbær etc)
Start med å skjære opp rødkålen i 8 deler, og skjær vekk kjernen i midten. Skjær den så opp i minder biter. Jeg valgte å beholde min forholdsvis grovhakket, da det er slik jeg best kan li' det selv, men det må du se helt selv hva du foretrekker.
Ha rapsoljen i en stekepanne, og svits rødkålen i små porsjoner til den har blitt litt mer myk i det. Ha det hele opp i en stor gryte, og gjenta til du har vært all rødkålen igjennom.
Opp i det store gryten tilsetter du nå begge eddiker, vann, skogsbærene og halvparten av sukkeret. La det simre i et par timer, og smak til underveis med sukker.
Jeg endte opp med å skulle bruke 300 gram, da mine bær ikke var spesielt søte, men det er du nødt til å smake deg frem til selv.
Oppbevares i kjøleskap opp til en uke i et lukket glass. Ønsker du å oppbevare det lengre, tilsetter du litt atamon (eller annet konserveringsmiddel) helt på slutten av simretiden, og heller det over på steriliserte glass.
tirsdag den 1. januar 2013
Lillepikens konfekt; Lys sjokolade med cornflakes og rosiner
Siste konfekt ut for fjoråret, for jeg er sikker på at det kommer flere i år! Dette var fullstendig lillepikens kreasjon, da hun også ville være med å hjelpe med å lage konfekt. Og da hun fikk velge selv hva hun ville putte opp i, var listen klar; cornflakes og rosiner! Så hun fikk da viljen sin;)
Du trenger:
300 g melkesjokolade
100 g cornflakes
100 g rosiner
Bland det hele godt sammen.
Ha massen opp i små muffinsformer, og sett dem i kjøleskap til de har satt seg.
Oppbevares kjølig i et tett boks :)
Etiketter:
Barn,
Cornflakes,
konfekt,
rosin,
Sjokolade
Konfekt; Hvit sjokolade med tranebær og pistasjnøtter
Julen er snart over, (eller, det er den egentlig, men vi har liige en dag med ferie mer der skal nytes før hverdagen er tilbake!) og julegodtene er så smått i gang med å bli spist opp. Nå er det litt blandet konfet og småkaker der er igjen!
Denne konfekten ble laget da vi hodlt juleferie i Norge, og med begrenset internett, kommer den først nå! Men så er det godt at konfekt ikke KUN hører julen til!
Du trenger:
200 g hvit sjokolade
1 ss smør
60 g pistajnøtter
60 g tørrede tranebær
Start med å sette sjokolade og smør til å smelte over vanndamp. Når det hele er nesten smeltet, tar du det vekk fra varmen, og rører det godt sammen til du har en jevn og klumpefri masse.
Hakk pistasjnøttene grovt, og gjør det samme med tranebærenee. Ha det hele opp sjokoladen, og rør det hele godt sammen.
Kle en liten form med bakepapir, og hell blandingen oppi. Fordel det hele så du får et jevnt lag.
Still det i kjøpeskap til det hele har satt seg. Når det hele har stivnet, tar du det ut av kjøleskapet, og vender det over på et skjærebrett. Skjær det hele opp i biter av ønsket størrelse, og ha det opp i en lufttett boks i kjøleskap, og nytes kalde!
Etiketter:
Jul,
konfekt,
pistasjnøtter,
Sjokolade,
tranebær
Abonner på:
Opslag (Atom)