tirsdag den 8. januar 2013

Fiskegrateng og gulerotsalat med blomkål og mandarin


Fiskegrateng er noe jeg lenge har hatt lyst til å lage, men liksom aldri fått meg til. Jeg har av en eller annen grunn trodd at det var vanskelig... Vel, det var det ihvertfall ikke;) Det tar litt tid, men det er slettes ikke vanskelig i det hele tatt.

Jeg hadde ikke så mye fisk i hus, så det  ble en grateng med ikke så altfor mye fisk, og masser av makaroni!
Har du fiskerester, er det bare å bruke det, men da vi ikke spiser fisk så altfor ofter her i hus, pleier det å forsvinne fort når vi først er igang med å spise;) Om du har mer fisk enn det jeg hadde, kutt gjerne ned på makaronien og ha litt mere fisk i i stedet. Ha gjerne litt grønnsaker i sausen også for enda mere næring der!
I stedet for den klassiske råkostsalaten som ofte blir serveret til, valgte jeg en Gulerotsalat med blomkål og mandarin som jeg fant inne på NewYorker By Heart - er veldig godt alternativ til den klassike tilbehøret!

For 3-4 personer trenger du:
250 g torsk eller annen hvit fisk
2 dl makaroni, gjerne fullkorn

4 ss smør
4 ss mel
4 dl melk
100 g norvegia/annen gul ost
3 egg
Salt
Pepper
Muskatnøtt
Panko/brødrasp


Start med å sette ovnen på 180 grader, før du går igang med å lage resten.Kok så pasta og torsk. Pasta koker du etter anvisning på pakken - kok opp vannet med litt salt i, ha pasta opp i når det spillkoker, og kok til pastaen er ferdig. Avkjøles straks i rennende, kaldt vann.
Torsken skal også gjøres ferdig på forhånd. Selv om det heter kokt torsk, så skal den faktisk ikke koke;)
Ha vann og en lille smule salt opp i en gryte, og sett den over til å koke. Når vannet koker, tar du gryta vekk fra plata, legger fisken oppi, og setter lokket på. Sånn skal den stå i 7-10 minutter, til fisken er ferdig.
Når fisken er ferdigtrukket, tar du å "river" torsken forsiktig opp i litt mindre biter.

For sausen:
Start med å ha smør og mel opp i en gryte. Rør til du har fått en stor og ensartet klump. Tilsett melk, litt etter litt imens du rører godt. Du skal ha en tynn og klumpefri saus.
Tilsett osten. Jeg brukte norvegia som jeg skjærte opp i litt mindre terningen for at det skulle smelte fortere. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt.
Rør eggene inn i sausen, litt etter litt.
Tilsett så makaroni og torsken.

Finn frem en ildfast og smør den godt. Ha hele blandingen opp i formen. Strø godt med panko/brødrasp på toppen, til det hele er dekket.

Stekes i 30-45 minutter til pankoen har fått farge, og eggene har satt seg.


Når gratengen står i ovnen og godgjør seg, gjør du klar råkosten.

2-3 "blomster" blomkål
3 gulerøtter
1 mandarin
Olivenolje
Salt
Pepper

Start med å skrelle gulerøttene, og kutt og gulerøtter og blomkål i mindre biter. Skrell mandarinen, og del hver båt i 2-4 biter, så de er litt mindre enn gulerøttene og blomkålen.
Ha litt olivenolje oppi, litt salt og friskkvernet pepper, og smak det til til du har en god balanse.
Blandes godt!

Server gratengen sammen med råkoste og nyt det!Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Se også

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...