mandag den 2. april 2012

Helstekt kylling med poteter, saus og agurksalatEn perfekt søndagsmiddag. Det tar tid og lage, men passer hovedsakelig seg selv, så man har masser av tid til å gjøre andre ting. Men likevel... Super lekker mat!

Til 3 personer (pluss restemiddag for 3 dagen etter) trenger du:
1 stk kylling, vår veide 1200 gram
Salt
Pepper
Olivenolje
Litt hvitløkssmør

Start med å sette ovnen på 200 grader før du går i gang med å gjøre kyllingen klar, da det ikke tar særlig lang tid. Finn en ildfast form og dryss en del olivenolje i bunden av den. Når jeg sier en del, mener jeg at den skal bli smurt, ikke stå og koke i den....
Våres kylling var ferdig renset, så det eneste vi skulle gjøre var og gni den godt inn i salt og pepper. Over, under og på sidene.
Når ovnen er varm nok, setter du den inn ca midt i ovnen med en steketermometer i. Steketermometeret skal i der brystet er tykkest, men den skal ikke treffe benet.
Kyllingen skal stå og godte seg i ovnen til den får en temperatur på 79grader (det tok vel ca 1 time og 15 minutter her, men det er jo litt individuelt. Nå hadde vi heller ikke verdens største fugl).
Når den temperaturen er oppnådd, tok vi kyllingen ut av ovnen for å la den hvile en ca 15 minutters tid. Her la vi et par klumper hvitløkssmør ovenpå som fikk lov til å smelte inn i skinner, for å få litt mer morsomt med det.


Som tilbehør til dette serverte vi kokte poteter (ca 750 gram, 250gram pr person fungerer fint her i hus, og rester er ypperlig matpakke!), som i seg selv ikke trenger noen gjennomgang, og agurksalat.

Agurksalat for 4:
1 agurk
1 dl eddike, lagereddike fungerer best syntes jeg
3 ss sukker
1,5 dl vann
1 ts pepper
(1 ts salt)

Høvle agurken opp, meget gjerne med at mandolinjern. Har du ikke det, kan man godt gjøre det med en ostehøvel også, det er bare litt mer tidskrevende (Hint; jeg ønsker meg et mandolinjern. Anyone?)
Ha den oppi en dyp bolle, tilsett vann og eddike og sukker, og smak til med salt og pepper.
Den smaker aller best om den får lov til å stå og trekke seg i kjøleskapet en 20-30 minutters tid før man skal spise.

Sausen
Potetvannet, ca 6 dl
1 grøntsaksbuljonterning
En jevnen av fløte og mel, ca 2 ss av hver, blandet godt sammen før den ble tilsatt
Kulør til ønsket farge
Salt
Pepper
1 kyllingbuljonterning

Kok det hele opp mens du rører godt rundt, må gjerne stå og småkoke et par mintter etterpå også.
God spiselyst!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Se også

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...