søndag den 14. juli 2013

Eltefritt brød med havregryn og hvete


Eltefritt brød må være noe av det letteste brødet som finnes å lage - og PERFEKT for dem som ikke er så glad i å få deig på fingrene...  Det smaker mildt sagt fortreffelig, den sprøde skorpen, og det myke og luftige brødet. Bedre (og lettere) hjemmebakt brød skal du ihvertfall lete lenge etter.
Dette brødet ble laget da vi var i sommerhus for et stykke tid siden. Det er godt nok et velutrustet sommerhus med masse av luksusvarer, som for eksempel en oppvaskmaskin, men en kjøkkenmaskin har de ikke;) Og jeg er en av dem som ikke kan finne ut av å lage deig for hånd;) Så her er et eltefritt brød også perfekt! Du trenger jo kun en bolle, litt film eller et lokk samt et eller annet å røre med. OM du har en lukket/tett gryte bruker du det også, og hvis ikke? Så lag boller eller brød direkte på platen - det smaker også godt!


For et brød trenger du:
300 g hvetemel
150 g hvete
50 g havregryn
4 dl vann
1,5 ts salt
1/3 ts tørrgjær
 
Meldryss til bordet
Litt havregryn eller sesamfrø til dryss.


Ha alle ingrediensene opp i en bolle, og rør det godt sammen til en løs masse med en røreskje. Hele prosessen tar alt i alt omtrent ett minutt eller to!
Ha et lokk på bollen, eller dekk den godt til med plastikk. Still bollen på kjøkkenbenken og la den stå der i 12-18 timer. 18 timer er bedre enn tolv;)
Så er det på tide å gjøre noe med deigen! Fordel godt med hvetemel på bordet, og velt deigen ut ved hjelp av en slikkepott. Vend den rundt om seg selv et par ganger med hjelp fra slikkepotten, og ha den så opp i bollen igjen. La den nå etterheve under lokk/plastik i 2 timer mer.
Tend ovnen på 250 grader, og sett jerngryten (med lokk) inn i den kalde ovnen. Når gryten er varm, tar du den ut av ovnen, har litt havregryn eller sesamfrø ned i bunden av gryten, og velt deigen opp i gryten.
Still den så inn i ovnen igjen. La brødet steke med lokk i 25-30 minutter, før du tar lokket av, og skrus varmen ned til omtrent 220 grader. La brødet så steke i 15-20 minutter mer, uten lokk, til du kan banke deg frem til en hul lyd.
La brødet kjøle av på en rist - og nyt det så som det er, eller med et stykke godt pålegg på!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Se også

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...