mandag den 5. marts 2012

Vege-Ragout

Eller, grønnsaksgryte, for oss som ikke er så inn i det med navn til det hele! Dette er en meget mettendes, og særdeles krydret vegetarret. Da min kjæreste er en stor kjøttspiser, er det ofte svært å finne på noe annet der er spennendes og annerledes, men denne her falt godt i smak.
Størrelsesmessig så vil jeg si dette var nok til en 4-5 porsjoner.

Finn frem:
- 500g poteter
- 250g purre
- 250g knoldselleri
- 250g butternut gresskar
- 50g gulrot
       (dette var det vi hadde i, men du velger helt selv 1300g grønnsaker etter ønske. Poteter er dog riktig gode)
- 5 små kinesiske hvitløk
- 1 ts fennikelfrø
- 1 ts koriander
- 1 ss karry
- 1ss Garam Masala
- 1,5 ss smaksnøytral olje til å steke i
- 2 liter grønnsaksbuljong, jeg brukte bare terninger
- 6-7 timiankvister
- 100g ris, basmati eller villris fungerer best vil jeg tro
- 125g mungbønner (Dobbelsjekk om de skal vannes, syntes jeg leser forskjellig over det hele. Vi valgte dog å la vores ligge i vann!)
- Vineddike
- Honning
- Evt salt, vi trengte det ikke.
- Evt chiliflager om du kan li' det sterkt

Start med å grovhakke hvitløken.
Sett gryten over med oljen i, og la den varmes godt opp. Når den er god og varm, har du oppi fennikelfrø, koriander, karry og Garam Masala, og lar det brendes av.(Pass dog på at du ikke brender det for mye!) Tilsett hvitløken det siste minuttet, og rør godt rundt.
Så tilsetter du buljongen, risen (om du bruker brune ris), bønner og timian kvister, og la det hele koke under lokk i 30 minutter.
I disse 30 minuttene gjør du resten av grønnsakene klare. Skreller og skjærer opp poteter, purre, knoldselleri, gulrot og butternutgresskaret.
Etter ca en halv time i gryten, skulle bønnene og risen (igjen, om du bruke brune ris) begynt å bli så smått møre, så da er det på tide å tilsette resten. Om du bruker hvite ris er det nå de skal tilsettes sammen med poteter og gulerøtter. La det stå og småkoke ca 5 minutter før du tilsetter gresskaret og knoldsellerien.
Når dette begynner å bli en lille smule mørt, skal der smakes til. Jeg brukte ca 1,5ts vineddike og honnig, men det er du nødt til å smake deg til selv.
Så er det tid for purren. Husk at den skal kun ha en 3-5 minutter i gryten, for å kunne holde sin fine konsistens. Smak eventuelt til igjen, da purre godt kan være litt søtt.

Serveres rykende varm på bordet, gjerne med litt brød til.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Se også

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...