søndag den 26. maj 2013

Grillet meksikansk cuvettesteg med maissalsa, ovnpoteter og rødvinssausDet er såå deilig når værmeldingen er feil - og solen skinner på en skyfri himmel! Turen på Ikea/Bilka ble kortet ned betraktelig - for heller å bruke tiden på å hygge, grille, snakke, leke og alt mulig annet man heller vil gjøre på verandaen en solskinnsdag. Farge fikk vi også!
Det å grille hadde vi dog planlagt å gjøre likevel - da grillen faktisk var en fødselsdagsgave (og julegave) til både meg og kjæresten fra min far. Og siden han var på besøk denne helga - så var det jo en perfekt anledning til å få den brukt!
Maten var en god blanding av to (litt/vidt!) forskjellige kjøkken - da jeg ville gjerne ha litt meksikansk inspireret mat med salsa og "taco-smaker" - mens kjæresten har snakket om en rødvinssaus ganske så lenge.  Så nå skulle det bare være!


Vær litt obs på at det hele er alt i alt en litt sterk mat - både marinade, sausen og salsaen - Men det kan lett fikses på med å bruke litt mindre chili i marinade og salsa, og litt mindre pepper i sausen.

For mat til 5-6 trenger du:

2 maiskolber
200 g cherrytomater / små plommetomater - delt i 4
1 rødløk - finhakket
2-3 ss frisk basilikum - finhakket
1/2 sitron - saften
1 ts chiliflager
Salt
Pepper

1 cuvettesteg, 800-900g - avpusset
1 ts spisskummen
1 ts chilipulver
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 ss god olje

1 kg poteter/søtpoteter
Olje
Salt
Pepper

2 løk - finhakket
Olje til steking
30 g smør
1 ss madagaskarpepper - knust rett før bruk
3 dl rødvin
1 dl fløte
1 oksebuljongterning
Litt kjøttsaft (kan utelates)
1 ts sennep
Evt salt
Evt kulør

 1) Start med å eventuelt børste grillen, og grill så maiskolbene ved direkte varme i 10-15 minutter til de begynner å dufte riktig godt av mais. Jeg beholdt skallet på - men da skal man følge godt med så det ikke tar fyr;) Når du kan dufte maisen godt - og kan se at de begynner å få grillstriper igjennom skallet er de klare. La de avkjøle en liten smule før du skjærer kjernene av og ned i en skål. Tilsett tomater, løk, basilikum og sitronsaft - og smak det hele til med salt og pepper. Salsaen kan fint lages opp til 5-6 timer før den skal spises - men oppbevar den i kjøleskapet i en dekket form. Serveres ved romtemperatur.

2) Skrell søtpoteter og del begge typer opp i mindre, like store stykker. Ha dem over på en stekeplate, sprinkle over godt med olje, og dryss salt og pepper på. Stek dem i omtrent 30-40 minutter ved 200 grader til de største bitene er blitt gode og møre.

3) Bland spisskummen, olje, chilipulver, salt og pepper godt sammen, og gni det godt inn i steken. La den trekke i minst 15-30 minutter ved stuetemperatur før du steker den, men den kan gjerne trekke litt lengre.
Brun steken godt av på direkte varme i omtrent 5 minutter, før du legger den til sides før du steker den videre på indirekte varme (gjerne i et fat) med lukket lokk til den har en kjernetemperatur på 57 grader (for rosa/nesten gjennomstekt). Det tok omtrent 25 minutter her, men følg med på et steketermometer. La kjøttet hvile i minst 5 minutter før du skjærer det i tynne skiver.

4) Ha finhakket løk og olje i en gryte, og varm det forsiktig opp under omrøring. Tilsett smørret etterhvert, og stek videre til løkene er helt klare og gjennomsiktige. Tilsett de friske, knuste pepperene, og rør godt rundt. Ha så opp i rødvin og buljongen, og kok det opp. Tilsett sennep og fløte, og smak det hele til med salt. Serveres når den er god og gjennomvarm.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Se også

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...