søndag den 7. april 2013

Oksegryte med sjampinjong og potetmos med søtpotet og creme fraiche


I disse dager er vinteren på hell, og det kan virkelig merkes på humøret her i hus. De lange lyse dagene er kommet, snøeen er nesten helt vekk (les; et par cm maks, og kun i skyggen der det ikke kommer sol!), så vårfølelsen er definitivt på vei!
Denne uken har gått i ett her i hus, med ny jobb og lillepiken der skal vendes til sommertid, er det mer enn nok å se etter. I weekenden er det også gang i den, men på en helt annen måte likevel! Selv om vinteren nå er på hell, er det likevel godt å få en glovarm gryterett på menyen - det er jo tross alt fremdeles litt kaldt utenfor;)


For 4 porsjoner trenger du:
300 g oksekjøtt i terninger
2 ss olje
1 løk - i terninger
1 kinesisk hvitløk - finhakket
1 boks hakket tomat (400 g)
3 dl oksebuljong
300 g sjampinjonger
3-4 gulerøtter - i grove tern
200 g andre rotfrukter (jeg brukte persillerot og pastinak) - i grove tern
Salt
Pepper

600 g poteter
2 søtpoteter
2 ss creme fraiche
2 ss ymer (skummet kulturmelk funker også fint)
Salt
Pepper

Diverse grønt, jeg brukte erter, brokkoli, gulerot og blomkålOksegryten
Start med å lage oksegryten, da den er den der tar lengst tid for å bli ferdig. Ha litt olje i en gryte, og sørg for at den er god og gjennomvarm. Fordel kjøtt, løk og hvitløk opp i to porsjoner, og brun dem hurtig av (dette er for å unngå at kjøttet koker, men faktisk blir godt og stekt!). Samle så begge porsjonene opp i gryten, tilsett tomater og buljong, og la så retten simre til kjøttet er nesten mørt. Du skal nok beregne omtrent en time til det, men kjenn litt på dem underveis for å finne ut hvordan det ligger ann.
Når kjøttet er nesten mørt (etter omtrent 3 kvarter) tilsetter du rotfrukter og gulerøtter. La retten nå simre i omtrent 10-15 minutter mere imens du rister sjampinjongene hurtig på en tørr panne. Smak det hele till med salt og pepper.
Tilsett sjampinjongene opp i gryter, la retten koke igjennom, og server sammen med potetmosen og det grønne.

Potetmos med søtpotet og creme fraiche
Start med å skrelle poteter og søtpoteter, og skjær dem opp i tynne skiver. Kok dem til de er møre i lettsaltet vann, og hell så vannet fra når det er ferdig.
Tilsett cremefraichen og ymer (skummet kulturmelk), bland det hele godt sammen med en potetmoser, og smak det til med salt og pepper.

Server det sammen med oksegryten, og grønt etter valg!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Se også

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...