torsdag den 17. maj 2012

Oksecuvette med saltbakte poteter



17. mai skal feires, dog ikke helt på samme måte som jeg er vandt til. Har alltid spillet i korps, og da er jo 17. mai den store festdagen! Da vi i tillegg har hatt folketog og tapto om kvelden, har dagen bare vært mye løping frem og tilbake, og spist masser av pølser og is! Ingen store middager på gang her!

Nå, når jeg bor i Danmark, er det ikke helt det samme på gang. ANSA feirer det alltid her nede, men hele dagen feiret på deres måte blir litt for lang for lillepiken.
Vi har været så heldige at 17. mai i år faller på Kr. Himmelfarts, så dagen er fridag her nede, så det hele er bare deiligdeilig!


Dagen i dag har blitt brukt på Kræmmermarket, et Lions market som også har visse tivoli effekter, en liten tur i Botanisk Have for typiske 17. mai leker med andre, og avsluttet med en good middag.

Når vi virkelig skal kose oss her hjemme, er det ofte en eller annen form for okse som havner i ovnen, serveret med gode poteter, en god saus og en eller anen form form grønt.
Dette var ingen unntak!
Denne gangen ble det oksecuvette, men saltbakte poteter, god saus laget på rødvin og sky, samt en salat på bønner, brokkoli og tomater.
Mums! Denne oppskriften rekker til en 3-4 sultne personer.


Oksecuvetten ble stekt leeeenge leeenge, og resultatet ble meget bra. Ikke noe rødt kjøtt her i huset dog.

Våres cuvettestek var på ca 1kg, og dette er hva vi gjorde.
Fettet ble risset ned til kjøttet, og drysset med salt og pepper,
En formovn, den vi pleier å bruke til lasagne, ble kledd i folie.
Kjøttet ble lagt oppi folie"båten", og fylt opp med ca 1 cm vann i bunden. Dette var også for å få litt mere sky.
Måten vi lagde den på denne gangen var:
Formen ble satt ned i bunden av ovnen på en rist og stekte den følgende.
70* - 4,5 timer
Opp til 120* - 45 min
Opp til 160* - 45 min

Til sist fikk den
45 minutter på 180 grader, øverst i ovnen.

Når den har fått disses 45 minuttene, tar du steke ut, heller stekeskyen fra oppi en gryte, og lar kjøttet hvile i 15 minutter.


Denne gangen ble det laget saltbakte poteter! Blir nok ikke siste gang, for å si det sånn.

1 kg nye poteter
1 kg grovt salt
Litt olivenolje

Ha alt saltet oppi en form som tåler å bli stekt i ovnen. Skrubb potetene godt, men ikke skrell dem.
Legg potetene ovenpå saltet, dryss litt olivenolje på alle potetene, og inn i ovnen med dem
La dem steke en 40 minutter ved 180 grader, til de er fine og gyldne på toppen.



Sausen!
2 dl stekesky
1 Oksebuljong
1 Grønnsaksbuljong
4 dl rødvin
Litt pepper
Litt kulør for litt farge
En jevning av fløte og hvetemel (vi hadde ca 1 dl fløte og 1,5 ss hvetemel)

Kok det hele opp,og la det eventuelt småputre en 5-10 minutters tid.


Det "grønne"
1/3 brokkolihode
300-400 gram grønne bønner
2 små skalotteløk
5-6 Cherry tomater
2 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
Litt salt

Damp brokkoli og bønner hurtig i lettsaltet vann de blir fine og grønne, men ikke mister sin "knekk".
Hakk løken fint.
Bland olje, sitronsaft og salt godt sammen.
Ha det hele sammen i en bolle, hell marinaden over, og bland det hele godt sammen.


Og det var det!

Server det hele fint (eller la folk forsyne seg selv)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Se også

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...