torsdag den 1. november 2012

Sitronkjeks med birkes


Her om dagen ville vi gjerne lage noen litt annerledes kjeks, da jeg ikke er super glad i kjeks der er for søte (om den inneholder sjokolade, er det jo selvfølgelig en annen sak). Ideen kom fra Trines Matblogg, men den ble forvandlet ganske så mye underveis etter hva jeg fant i skapet (og hvor mange egg jeg kom til å putte oppi). Resultatet ble en forholdsvis anderledes; men god kjeks! En lille smule sort under et par av dem, men det vil løse seg med å bare steke ett brett om gangen. Eller litt mindre hissig på ovnen! Smaken var det dog ikke noe i veien med.
Morsomt å se reaksjonen til folk når de smakte på den;)

For masser av kjeks trenger du (jeg fikk ca 50, men vil nok lage de litt mindre neste gang)
2 sitroner - saften
200 g smør (delt i 100+100)
600 g hvetemel
1 ts bakepulver
Salt (1-2 ts)
100 g sukker
3 egg
2 ss sitronskall (ca 1 sitron, men fjerne bare skallet fra begger to, du trenger mer)
1,5 ss birkes/valmuefrø

Sitronsukker:
1 ss sitronskall
1 dl sukker
1 ss birkes/valmuefrø

Start med å la sitronsaften og halvparten av smørret smelte, og sett det så til sides imens du går igang med resten.
Bland hvetemel, salt og bakepulver i en annen bolle, og sett den så til sides.

Piske smør og sukker godt og luftig på kjøkkenmaskinen, og tillsett så eggene, et av gangen. Piske dem et par minutter imellom hver, før du tilsetter det neste. Når det er pisket godt sammen, tilsetter du sitronsmørret, og pisker det i gode 2 minutter mer. Bland inn sitronskallet, frøene og melblandingen inn forsiktig, til du har fått en god og jevn masse.

Del deigen opp i 50 like store klumper (eller enda flere om du ønsker litt mindre kjeks). Jeg brukte en lille smule mel på bordet da min deig var litt klissete, men det må du se ann litt selv.
Rull klumpene ut i små kuler, og dypp dem ned i sitronsukkeret med den ene siden. Du kan også selvfølgelig snurre dem i sukkeret om det er å foretrekke; men jeg opplevde at de smakte litt bedre men kun på den ene siden, for å unngå at sukkeret brenner seg under bunden.

Legg kulene med jevne mellomrom på en bakepapirkledd langpanne, du trenger 2-3 stykker, og det var det!

Stekes ved 200 grader i 8-10 minutter, til de er lett gyldne på toppen. De skal være litt bløte når de kommer ut av ovnen, men de vil bli gode når de får ligge litt på en rist og hvile.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Se også

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...