mandag den 17. december 2012

En deig - 7 slags til jul!


I år så tenkte jeg jeg skulle gjøre det enkelt (vel i tanken ihvertfall.. Jeg endte likevel opp med å lage litt mer likevel;), men det er tanken der teller! Ideen fant jeg i "Amo - Den Store Julebagebog", hvor de presenterte 1 grunddeig, 7 slag! Ideene de hadde til fyll var gode, jeg brukte noen, tilsatte annet, tok vekk litt, og noen fikk det innholdet jeg selv hadde lyst på!

Deigen er litt klissete å jobbe med, da den jo, som mye annen julebakst, inneholder veldig mye smør. Men det var ganske praktisk å bare ha en deig, og tilsatte smaker etter hvert.

Grunddeigen, nok til omtrent 250 kaker:
1 kg hvetemel
375 g melis
750 g smør
2 egg

Ha det hele i en kjøkkenmaskin, eller bland det godt sammen med hendene. Vær obs på om du bruker hendene, vil nok smørret bli godt og mykt;) Har man en Kenwood Chef som meg, kan det hele være der, men for all del, IKKE ta alle ingrediensene i på en gang, om du ikke har veldig lyst til å vaske både vegg, tak, gulv og kjøkkenbenk! Men så ble det i det minste godt og rent her hjemme;)

Når hele deigen er jevn og god, deles den opp i 7 (omtrent) like store deler, og legges på kjøl imens du gjør ingrediensene klare. Bare husk at deigen ikke skal ligge for lenge, da den blir veldig stiv på grunn av alt smørret i den.

Stekes ved 200 grader eller 180 grader varmluft i 6-8 minutter.


Alle ingrediensene klar til bruk..




Nøttehapsere med mørk sjokolade:

25 g finhakket hasselnøtter
25 g finhakket mørk sjokolade
1/7 av deigen

Bland det hele godt sammen i en skål, og hell det ut over bordet.
Elt det hele godt ut i deigen.

Rulles ut til en pølse som er 4-5 cm i diamter, og legges i kjøleskapet i minst i en time.

Skjæres opp i skiver som er 3-5 mm tykke, og fordeles ut på et bakepapirkledd brett. Stekes og avkjøles.





Kjeks med hvit sjokolade, pistasjnøtter og tranebær.

30 g grovhakkede pistajienøtter
30 g grovhakkede tranebær
30 g grovhakket hvit sjokolade1
1/7 av deigen



Bland det hele godt sammen i en skål, og hell det ut over bordet.
Elt det hele godt sammen i deigen, og rull ut til en pølse 4-5 cm i diamter. Legges i kjøleskapet misnt 1 time..

Skjæres opp i skiver som er 3-5 mm tykke, og fordeles på et bakepapirkledd brett. Stekes og avkjøles.








Sjokoladedråper:

50-75 g melkesjokolade i forholdsvis store biter.
1/7 av deigen

Grovhakk sjokoladen, og la gjerne noen av bitene være riktig gode og store.

Hell sjokoladen ut på bordet, og elt deigen godt sammen, så sjokoladen blir godt fordelt. Rull deigen ut til en pølse som er 4-5 cm tykk, og legg den i kjøleskapet i en time.

Skæres opp i skiver som er ca 5 mm tykke, og fordeles på en bakepapirkledd langpanne. Stekes og avkjøles.






Sjokochili - ruller:
2 ts kakao
1 ts chilipulver
1/7 del deig
Litt sammenpisket egg

Start med å dele deigen i to. I den ene delen blander du inn kakao og chilipulver. Pass på at du ikke får det i øynene!
Kjevle begge bitene ut til 2 like store firkanter. Legg den lyse biten ned på bordet, og pisk den lett med litt egg. Legg den mørke delen ovenpå, og press dem lett sammen. Rull det hele sammen til en roulade, og press den godt sammen så den holder formen.
Avkjøles i kjøleskap i en time.

Skjæres opp i 3-5 mm tykke skiver, og legg dem forsiktig over på et bakepaprikledd langpanne. Stekes og avkjøles.




Juleterninger:
2 ts kakao
Lett sammenpisket egg
1/7 av deigen

Start med å dele deigen opp i to like store deler. Fordel kakaoen i den ene delen, og del så begge delene i to like store biter mer, så du alt i alt har 4 deler, 2 med kakao, og 2 uten.
Rull ut 4 like lange stenger, omtrent 2 cm i tykkelse. Pensle dem med egg, og "lim" dem godt sammen. Pakk dem inn i et stykke bakepapir, og klem på dem, så de får en litt firkantet form.
Avkjøles i kjøleskap i en time.
Skæres opp i 5 mm tykke skiver, og legges på et bakepapirkledd langpanne. Denne delen er veldig klissete på grunn av egget, så vær obs på det;)

Stekes og avkjøles.




Kokosknas:
2-4 ss kokosrasp/kokosmel
Sammenpisket egg
1/7 av deigen

Del deigen i to, og forme 2 stenger. Jeg rullet ut 2 runde stenger, og trykket dem ned til omtrent 5 mm tykkelse med fingerene.
Pensles med egg, og drysses godt inn med kokos.

Avkjøles i kjøleskap i en time.

Skjæres opp i biter av 2-4 cm tykkelse, og fordeles på et bakepapirkledd langpanne.

Stekes og avkjøles.





 Jødekager (og ett par biler)

1/7 av deigen
Sammenpisket egg
Sukker
Kanel
Noe å stikke ut med, feks glass eller utstikkerformer
Melisdryss til bordet

Start med å drysse godt med melis ut over bordet. Kjevle deigen god og flat. Stikkes ut i (helst) like store former, vi brukte et glass for de runde, og lillepiken lagde biler. Pensle det hele godt med egg (dette er også en veldig morsom ting å gjøre for barn!) og drysses med sukker og kanel.

Haes forsiktig over på en langpanne kledd med bakepapir, og stekes!
Avkjøles, og nyytes;)





Og det var så det! En deig - og du får alle 7 slags til jul! Og det hele er attpåtil hjemmelaget, ikke noen jukseveier her! Det er en litt lang og klissete vei, men på den annen side, så kan du ha det hele overstått på ett par timer, og så slappe av i resten av juletiden, vel vitende om at nå er julebaksten i hus! Og husk, kun fantasien setter grenser for hva du velger å fylle kakene med!











Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

Se også

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...