søndag den 24. juni 2012

Øl is



Is har vi alltid vært glade i her i huset, og da vi til jul fikk en ismakin som kjærestens foreldre ikke brukte, så har det bare gått enda mere oppover.
Vi leker oss mye frem til oppskrifter selv, og prøver også ut andre oppskrifter som vi finner både her og der.
Dette er en oppskrift vi har funnet i Claus Meyer sin store bok Almanak (som forøvrig jeg vil anbefale, masser av gode klassiske oppskrifter med en fin vri på!). Vi forandret en lille smule på den, da kjæresten er riktig glad for porter øl, men det er også det!
Denne oppskriften gir en riktig god og fløylsmyk is, i konsistens av softice. Helt klart ikke siste gangen den blir laget, for god, det var den.

For en god porsjon is trenger du:
2,5 dl kremfløte
2,5 dl H-melk/sødmelk
180 gram sukker
1,25 dl porter øl
1/2 vaniljestang
6 eggeplommer


Start med å skrape vaniljestangen for frø, og ha frøene + stangen oppi gryten sammen med melk, fløte sukker og porter. Varm den forsiktig opp under omrøring til du kjenner at sukkeret er oppløst. Ta den så vekk fra platen.


Ha eggeplommene opp i en bolle for seg selv, den skal være stor nok til at alle ingrediensene får plass oppi.


Så heller du den varme blandingen forsiktig oppi eggeplommene imens du pisker riktig godt!


Ha så hele blandingen opp i gryten igjen, og kok den opp under omrøring. Den skal varmes opp til en 80-84 grader, altså når blandingen er tykk nok til at den "henger igjen" på røreskjeen, men likevel før den har begynt å klumpe seg! Har du laget is ett par ganger, vet du godt når det skjer, men er du i tvil, så bruk et termometer for å være på den sikre siden.


Når blandingen har fått den temperaturen, heller du den igjennom en sil oppi en beholder som tåler litt varme. Her skal blandingen kjøle ned, meget gjerne til kjøleskapstemperatur.


Når blandingen er kjølet ned, heller du den oppi en ismakin, og kjører den til du får en god "soft-ice konsistens" på blandingen. 

Du kan nå velge å servere den, eller legge den på kjøl et par timer for å få litt hardere konsistens.


Vi valgte å legge den på kjøl så vi kunne kose oss litt med den senere!

Som jeg nevnte tidligere, dette er en veldig myk is, så den skal ikke taes opp noe tidligere av fryseren som mange andre is skal. Ta den opp når den skal serveres!


Her ble den serveret utenfor på terassen :)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Se også

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...