lørdag den 13. april 2013

Ribbenstek med bakt gresskar-potetmos og eplesalat


Ribbenstek går det mye av her i hus, og dette er nok slettes ikke den siste oppskriften der kommer opp på bloggen med den i sentrum;) Ribbenstek er noe de fleste forbinder med jul, og serveret med "det hele", men som de fleste andre kjøtttyper - det er jo kun deg som setter begrensinger på hva som skal spises!
Denne versjonen fikk vi faktisk i høst, men den er gått helt i glemmeboken. Jeg fikk tatt noen bilder av det, og så forsvant de bare for et stykke tid. Men da jeg kikket igjennom kameraet her om dagen dukket det opp, så får jeg da bare føre det inn;)
Denne versjonen av gresskar-potetmos fant jeg inspiration til i Claus Meyeres Almanak, og den smakte FANTASTISK. Til om med kjæresten der ellers er litt skeptisk til gresskar spiste med;)


For omtrent 4 trenger du:
1 liten ribbenstek - 750 gram
Salt
Pepper
Litt vann
1 løk
1 eple

750 g potet
250 g gresskar
1 dl melk
50 g smør
Salt
Pepper

1 grønt eple
1 håndfull rosiner
Sitronsaft

Vannet fra steken
Kulør
Salt
Pepper
Jevning
Evt litt buljong

Start med å sette onven på 200 grader, og gjør klar kjøttet. Svoren risses godt igjennom fettet, og salt og pepper gnies godt inn. Jeg pleier å foretrekke å bruke både grovt salt og pepper, da jeg syntes det er lettere å fordele jevnt.
Legg den oppi en ildfast form, og hell litt vann opp i formen. Vannet skal ikke røre svoren, men gjerne det meste av kjøttet. Pill løket, og skjær løk og eple opp i grove båter. Fordel det i vannet rundt ribbensteken, og sett det hele inn i ovnen. Det skal ha omtrent 70 minutter, men følg med underveis.

Når ribbensteken er i ovnen, er det gresskarpotetmosen der står for tur. Del gresskar og potetet i grove, små tern, og kok det opp i lettsaltet vann til det hele er ferdigkokt. Hell så vannet fra, ha smør og melk oppi sammen med salt og pepper, og mos det hele godt sammen. Den kan gjerne være litt grov i det:) Smak den til med litt mer salt og pepper, og ha det hele opp i en ildfast form. Stekes ved 200 grader i omtrent 15-20 minutter, til toppen har satt seg.

Den brune sausen har jeg skrevet mer om her, men lett sagt, så gjør du sånn her; Når kjøttet er ferdigstekt, tar du det opp av vannet, og legger det til sides. Du kan eventuelt pakke det inn, men jeg har mest erfaring med å beholde svoren sprø med å *ikke* pakke den inn. Sil vannet over i en gryte for å få vekk eventuelle kjøttrester, samt løk og eple, og sett det over på komfyren. Ha litt buljong oppi om den ikke smaker nok, samt salt, pepper (og kulør) og kok den opp. Smak den til med litt andre krydderien om ønskelig, før du jevner den. Kok den så opp igjen, og la den småkoke til det er ferdig!

Eplesalten ble laget virkelig lett denne gangen! Ta et eple, og skjær det opp i grove terninger. Skrell det om ønskelig, jeg kan selv like det med skrall på;) Ha rosinene oppi, bland det godt sammen, og sprinkle litt sitronsaft over.

Server, og nye resten er lørdagen;)



Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Se også

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...