mandag den 10. november 2014

Enkel Morten and med en tykk saus og rødkål


Imorgen er det Mortensdag her i Danmark, som tradisjonen tro betyr at man spiser and kvelden før! Nå har jeg aldri prøvd å lage en hel and før - men det skulle det gjøres noe med! 
Så anden ble kjøpt.. Før helga. Hadde lest noe om at det tok rundt 3 dager i kjøleskapet for å tine den (og det gjorde det altså) så ville være i god tid! 
Men alt i alt syntes jeg ikke første resultatet ble galt! Eneste jeg skal gjøre anderledes neste gang er ta fettet vekk fra stekeskyen, så sausen blir litt mere ensartet! Men godt smakte det... 
Nå står det på rester av and de neste dager - for en hel and er likevel litt i overkant til en middag når man kun er to i hus som spiser and!
Altså, vi går ikke så høyt opp i tradisjoner her i hus - men mat skal man jo allikevel ha!

For middag til 2 - og masser, masser av anderester

1 and
Salt
Pepper
Rosiner/svisker
1-2 løk/1 eple om du kan tåle det
1-2 dl vann

4-5 poteter
1/2 brokkoli
Rødkål

2 dl fett fra anden
1-2 dl fløte
Salt - smak tilNår anden er ferdigtint, og det er rundt 3 timer til mat, så tenner du ovnen på 150 grader. Skyll anden godt, fjern eventuelle involler som ligger i en pose, og finn frem rosiner/eple/sviske/løk. Pell løket, og del det opp i mindre biter. Om du ikke har en allergiker i hus, gjør du det samme med eplet. Fyll det inn i anden, sammen med litt rosiner og eventuelt svisker. Jeg sydde ikke anden igjen, men vet at nogen gjør det.
Gni anden inn i salt og pepper på alle siden, og legg den på en rist, med brystet ned.
Still den ovnen når den er varmet til det 150 grader (brukte varmluft her hjemme) og sett et fat som dekker HELE anden under. Ellers så blir det mye oppvask!
Fyll litt vann i formen, og la det så steke et godt stykke tid.

Når det er gått litt over 2 timer, begynner du å vaske eller skrelle potetene, og koker dem i godt saltet vann. Ha broccolien med i vannet de siste minuttene.

Når anden er ferdigstekt (det skal komme klar saft ut når du stikker hull på den!), heller du fettet fra og tar rundt 2 dl vekk. Resten sparer du - det er FANTASTISK til annen mat!

Ha litt fløte i sausen, og kok den opp. Smak til med salt undervejs, og eventuelt litt kulør om du er som lillepiken her hjemme som ikke kan spise bleik saus!
Kok den inn så lenge du kan vente, og server det hele. Og det smaker godt. Farlig godt. Helt klart ikke siste kan vi laver det her hjemme!1 kommentar:

  1. Mmh, hvor ser det lækkert ud :D <3
    Du har mange lækre opskrifter - skal helt sikkert finde noget lækkert til weekenden.

    SvarSlet

Se også

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...