Så var årets hyldeblomstssaft i hus! Jeg hadde egentlig tenkt å gjøre det i fjor, men før jeg fikk sett meg rundt, var det jo helt tomt for blomster over det hele! I år kom jeg (heldigvis) i tanker om det tidsnok, så lillepiken og jeg fikk tatt en tur rundt om i nabolaget og klippet litt her og der - til vi var fornøyde med antallet! Saften ble meget "basic" uten det store og spesielle med det, da vi liige ville prøve å lage en straight den første gangen!
Denne oppskriften ga omtrent 5-6 liter, da jeg ikke er helt sikker på hvor mye den siste flasken jeg laget rommer. Bare husk at vannet skal opp å koke, altså de 100 grader før du har hyldeblomstene i, dette er nødvendig for å drepe det naturlige gjæret i hyldeblomstene. Ellers kan du nemlig ende opp med noe mer henad champagne;)
For 5-6 liter hyldeblomst konsentrat trenger du:
2,5 kg sukker
5 sitroner (usprøytede)
5 liter vann
2-3 ss sitronsyre (kan droppes)
Ha vann og sukker opp i en gryte, og når det koker tilsetter du sitronsyre, sitroner og hyldeblomster. La det kjøle ned til håndtemperatur, og så er det på kjøl med den i 3-4-5 dager. Det kan la seg gjøre å bare kjøle den ned på kjøkkenbenken eller det aller kjæligset stedet du har i hus, men det aller beste er kjøleskaper. Så kommer det nemlig ikke sopp på;)
Når hyldeblomstene er ferdig trukket etter en 3-4-5 dager, er det på tide å sile dem.
Når den er ferdig silet, ble det aller meste (på nær en glassflaske) helt over på plastikflasker, og så vups ned i fryseren med dem!
Saft laget på denne måte har nemlig ikke den aller beste holdbardhet - hvor lenge gjenstår dog å se!
Jeg har valgt å blande dette konsentratet opp med 3-4 gange vann, men det skal man smake seg frem til!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar