torsdag den 13. september 2012

Blåbærtærte med nektarinFor en måneds tid siden hadde vi besøk av noen venner, og som alltid når vi har gjester; benytter vi anledningen til å lage litt ekstra god mat. Og med god mat, hører der også til en god dessert!
Dette var på den tiden da det bugnet av blåbær (det gjør det igrunnen fremdeles) i butikkene, og da jeg fant 500 gram blåbær til en meget fin penge, var det ikke i tvil om hva der skulle lages! Kun et par uker tidligere hadde jeg nemlig lest om en blåbærpai på bloggen Mat på Bordet, og da kjæresten elsker pai og tærter, ble det det der ble laget! Rubb og stubb ble spist opp, og vi var altså kun 4 der spiste... Tror det sier mye om hvor godt den ble mottatt!
Det skal lige nevnes at dette er ikke en hurtig tærte å bare "slenge" sammen,

Det ble gjort småendringer på oppskriften, og er en sånn jeg laget den (i en 24cm tærteform)

Mørdeigen:
300 g hvetemel
225 g kaldt smør i terninger
2 ss sukker
1 ts salt
50 ml kaldt vann

Bland alt det tørre i en skål, og stamp på smørret inn med en potetstamper. Helt til slutt bruker du fingrene for å være sikker på at alt smørret er smuldret godt opp.
Tilsett vannet, og bland den inn. Når du har en jevn deig, så er du ferdig. En mørdeig skal ikke knas for mye!

Del deigen i to deler, hvor en er ca 2/3 av deigen, og den andre er 1/3. Den største biten skal brukes til bunden, og den andre skal være toppen. Du må gjerne trykke deigen litt flat før du pakker dem inn i plast, eller bare behold klumpeformen på dem. Det viktigste er at deigen får hvile minst en time i kjøleskap, gjerne litt lengre.

Fyllet:
500 g blåbær
3 nektariner i terninger
1 ss hvetemel
2 ss sukker

Når det er gått en time (eller mer) tar du den største biten ut av kjøleskapet og pakker den opp. Den skal nå være god og fast og kald. Dryss litt mel ut på bordet, og kjevle deigen ut til ønsket størrelse. Løft den så forsiktig over i formen, og press den eventuelt litt på plass. På grunn av alt smørret i deigen skulle det ikke være nødvendig å smøre den.
Ha så blåbærene, nektarinene, sukker og hvetemel oppi en bolle, og bland det hele godt sammen (uten å være for hardhent så du knuser bærene). Hell det hele opp i tærteformen. Så er det bare å finne frem resten av deigen fra kjøleskapet, og kjevle den ut til et lokk der vil dekke det hele.
Trykk den godt sammen i kanten, og lag et lite hull midt i kaken.

Topping:
1 egg
Litt sukker

Ta egget og pisk det godt sammen. Pensle det så jevnt ut over tærtetoppen, og strø sukker oveni.
Sett så hele tærten tilbake i kjøleskapet i en times tid.

Stek den så ved 180 grader i en forvarmet ovn i ca 50 minutter. Den er klar nær toppen er gylden, og blåbærene bobler.

Serveres med en god vaniljeis, og nytes i godt selskap.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Se også

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...